Gravlunch för Norodom Sihanouk

Det ska sjuttsingen vara en fullblodsrepublikan som skriver ett minnesblogginlägg om Kambodjas förre kung Norodom Sihanouk. Men det gör jag. Så här en vecka efter att jag nåddes av dödsbudet från Peking i måndags morse 15 oktober 2012. 

Inte för att jag någonsin träffade Norodom Sihanouk. Men jag känner många som gjorde det, och som hade smått otroliga historier att berätta om sina möten. Nu är detta en gång för alla inte någon skvallerblogg, så glöm det. Men att det var som om jag kände honom. Så känns det.

Hur som helst, med dödsbud uppstår nästan alltid tomrum. Så skedde i måndags. I och med Nordom Sihanouks bortgång blev världen blev genast lite mer förutsägbar och tråkig.

Ända sedan jag var barn på 70-talet har jag hört talas och läst om Sihanouken. Prins Sihanouk, som mormor och alla andra sa på den tiden. Min mormor pratade ganska mycket om Vietnamkriget, Kambodja, röda khmererna och Sihanouks samarbete med desamma. Och inte minst Vietnams invasion av Kambodja 1979 pratade mormor om. Funderingar kring om invasionen i någon mån moraliskt och folkrättsligt kunde berättigas med att vietnameserna därmed satte stopp för Röda khmerernas massmord i större delen av Kambodja.

Norodom Sihanouk var långtifrån alltid en ängel. Om nu någon trodde det? 

Läs till exempel Peter Fröberg Idlings senaste bok: ”Sång till den storm som ska komma”. En mycket stark roman, som ger en nyanserad bild av Norodom Sihanouk och det politiska spelet i 1950-talets Kambodja. Inte minst är romanen en kärlekshistoria med oanade och vittgående politiska konsekvenser.

Peter Fröberg Idling skriver med en inlevelse så stor att man tror att han själv var med när det begav sig på 1950-talet. Vilket han inte var eftersom han är född på 70-talet. Men han har bott i och insupit Kambodja rakt in i hjärtat. Det märks. Det känns.

Kungliga Palatset i Phnom Penh, den byggnad där Norodom Sihanouk bodde när han var i Phnom Penh, och där den nuvarande kungen Norodom Sihamoni numera bor. 

I måndags förmiddag 15 oktober pratade gubbarna i bastun på Friskis & Svettis på S:t Eriksgatan, Stockholm, om Norodom Sihanouk. Vi höll gravbastu till hans minne.

Jag ringde samma morgon Sihanouks brorsonson Norodom Charin. Han bor på Kungsholmen (förstås) och tituleras Neak Ang Rajavong, men han kunde inte svara därför att han hade tappat bort sin telefon. Jag tänkte vi skulle äta gravlunch tillsammans: dumplingar. För Sihanouk hade ju starka kopplingar till Kina och även Nordkorea. Han hade ett palats i Beijing, och ett Pyongyang.

Jag fick gravluncha ensam på Jenny Sushi & Dumpling på Fleminggatan. Ljuvligt gott, men lite ensamt. Nåja. Det gick snabbt över. För innan jag visste ordet av skulle jag iväg och träffa konsultfirman Ernst & Young för att utvärdera Sundbybergs stads tillämpning av FNs barnkonvention. Ja, livet går obönhörligen vidare för oss levande.

I onsdags landade Norodom Sihanouks kista i Phnom Penh. Hundratusentals kambodjaner hade gått man och kvinna ur huse:

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-19966047

Jag tror att kistan med den balsamerade kroppen nu står uppställd i Silverpagoden inne på det kungliga palatsområdet i Phnom Penh i väntan på kremering om tre månader. Medlemmar ur den kungliga familjen vakar enligt seden vid kistan dygnet runt – i tre månader.   

Aldrig att man kommer få se något liknande från Buckingham Palace, Drottningholm eller Kungliga slottet i Stockholm. Så sing along med Norodom Sihanouk, en video från Kungliga Palatset i Phnom Penh. På elgitarr ser vi här Prins Norodom Sirivuddh lira loss, en schysst snubbe. Håll i er, här svänger det:

 http://www.youtube.com/watch?v=YxAMwkVm-Yc

Jag jobbar så mycket nu i oktober att jag knappast hinner blogga. Men det ser ut som som om jag ska få fritid i november. Och i december landar jag i Kambodja igen. För jag vet inte vilken gång i ordningen.

Annonser

About karljohanrahm

Bibliotekspedagog. Folkbibliotekarie. Folkhögskolelärare. På snudd styrelseproffs. Figurerar som seriefigur i Kambodja. För mina åsikter står ingen annan än min stab.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s