H&M duckar för kambodjansk prins

Den kambodjanske prinsen Charin Norodom bor sedan många år i Sverige. Han upprörs över de bokstavliga svältlöner, som de kambodjanska textilarbetarna med nöd och näppe hankar sig fram på, från en dag till en annan. Här ses prinsen på TV4-nyheterna idag måndag:

http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/nordisk-regeringskritik-mot-h-m-509803e504bf72334b000020

Många av de kambodjanska textilarbetarna syr för den svenska klädjätten H&M, som år efter år gör vinster 20-miljardsklassen. H&Ms VD Karl-Johan Persson tjänar 2000 gånger mer i månaden än en kambodjansk textilarbetare. Familjen Perssons enorma förmögenhet består av blodspengar och är en ingenting annat än en stor, fet skam.

Charin Norodom uttalar sig här i Phnom Penh Post om att H&M vägrar träffa honom för ett konstruktivt samtal om arbetsförhållandena i Kambodja:

http://www.phnompenhpost.com/index.php/2012103159482/National-news/swedish-outcry-has-royal-voice-in-midst.html

Och här tar Charin Norodom en drink i Stockholm tillsammans med min moster Stina och syssling Maria.

Det finns en fråga som H&M i alla sammanhang konsekvent vägrar att svara på. Vi är många som har ställt den, men aldrig att vi får något svar:

Varför kan inte H&M öppna egna fabriker och på så vis garantera vettiga produktionsvillkor där textilarbetarna istället för minimisvältlöner får levnadslöner med vilka det går att leva värdiga liv?

Det vill säga levnadslöner som räcker till tillräckligt med näringsriktig mat, en okey bostad, sjukvård, mediciner och barnens skolgång.  

Två gånger i det här TV4-programmet tas frågan upp, men svarar H&M?

http://www.tv4.se/kalla-fakta/klipp/kalla-fakta-studio-del-2-drommen-om-levnadslon-2232403

Näpp! Det gör de inte heller när jag mailar frågan till dem, vilket jag har gjort flera gånger. Då skyller de på att de inte har tid att svara på just den frågan.

Inte heller vill H&M kommentera det faktum att många av arbetarna som syr deras kläder i Kambodja lider av undernäring. För H&M väger miljardvinsterna uppenbarligen tyngre än textilarbetarnas liv, hälsa och mänskliga rättigheter. Det är  modern, svensk kolonialism när den är som värst. Och det ser varken den svenska eller den kambodjanska regeringen något som helst problem med.    

Annonser

About karljohanrahm

Bibliotekspedagog. Folkbibliotekarie. Folkhögskolelärare. På snudd styrelseproffs. Figurerar som seriefigur i Kambodja. För mina åsikter står ingen annan än min stab.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s